Sztuka jedzenia po francusku 13/09/2015

Kiedy mąż dziennikarki Ann Mah, Calvin, otrzymuje posadÄ™ dyplomaty w Paryżu, Mah ? od zawsze pasjonatka kuchni i miÅ‚oÅ›niczka Francji ? zaczyna planować gastronomiczne podróże we dwoje. Jednak wkrótce Calvin zostaje wysÅ‚any do Iraku na rocznÄ… misjÄ™, a wizja romantycznego życia w MieÅ›cie ÅšwiateÅ‚ szybko siÄ™ rozwiewa.
Podobnie jak Julia Child, Ann postanawia znaleźć dla siebie miejsce w zupeÅ‚nie nowym otoczeniu. W trakcie wycieczek po Paryżu i podróży po okolicznych miasteczkach Francji walczy z samotnoÅ›ciÄ… za pomocÄ… symbolu francuskiego comfort food ? cassoulet. OdsÅ‚ania co siÄ™ tak naprawdÄ™ kryje za daniami typowymi dla kolejnych miejsc, bada historiÄ™ potraw i ich smak ? od woÅ‚owiny po burgundzku do najbardziej chrupiÄ…cych gryczanych naleÅ›ników. A gdzieÅ› miÄ™dzy Paryżem i poÅ‚udniem Francji odkrywa również kilka życiowych mÄ…droÅ›ci. Sztuka jedzenia po francusku to także bohaterowie z krwi i koÅ›ci ? szefowie kuchni, farmerzy i restauratorzy ? oraz wypróbowane przez autorkÄ™ tradycyjne przepisy.
Lektura tej książki sprawi, że ruszysz prosto do kuchni i zapragniesz odwiedzić Paryż. Zabawna, inteligentna, bardzo przyjemna opowieść o miłości do jedzenia, rodziny i Francji.
"Doskonałe składniki ? przygotowane z wyczuciem i elegancko podane. Naprawdę smaczna książka." Peter Mayle, autor "Roku w Prowansji"
Dostępna w: KSIĘGARNIA